
Under den senaste veckan har medier rapporterat om resultaten från en undersökning gjord av Novus, på uppdrag av IQ. Man fann att 40 % av undersökningsdeltagarna ökade sin alkoholkonsumtion under semestern. Spontant kanske det inte låter så bra, men är det generellt sett ett problem för individen? Det korta svaret är ett rungande nja. Alkohol är absolut ingen hälsokur och alltmer forskning tyder på att även måttliga mängder kan medföra hälsorisker över tid. Men för normalkonsumenten medför en mindre ökning av konsumtionen under enstaka perioder ingen katastrof. Det vi talar om nu är frekvens.
Ett annat mått som diskuterats under sommaren är mängd. Sedan ganska många år tillbaka är gränsvärdena för riskbruk i Sverige satta till 9 standardglas per vecka för kvinnor och 14 för män. Nu pekar mycket på att riktlinjerna kommer ändras till 10 enheter per vecka både för kvinnor och män. Detta kan vara en bra måttstock för att sätta sitt eget drickande i relation till det forskningen säger om alkoholens hälsopåverkan.
Men! Även om frekvens och mängd givetvis kan säga en hel del om en individ befinner sig i, eller kan vara på väg in i, ett problematiskt drickande, så lägger vi som behandlare minst lika mycket vikt vid några andra faktorer. Dessa handlar om individens tankar, känslor och beteenden kring det egna drickandet.
Enligt den diagnostiska manualen ICD-10 anses en person ha uppnått kriterierna för skadligt bruk om hen upplever upprepade negativa sociala, fysiska eller psykiska effekter på grund av drickandet, men samtidigt inte uppfyller kriterierna för beroende. Diagnoskriterierna för beroende anses i sin tur uppnådda om man upplevt tre av följande sex kriterier under det senaste året:
1. En stark längtan efter alkohol.
2. Svårigheter att kontrollera mängd.
3. Fortsatt konsumtion trots skador (fysiska, psykiska eller sociala).
4. Ökat ointresse av annat än alkohol samt försummelse av förpliktelser.
5. Ökad tolerans.
6. Abstinenssymtom.
Syftet med att vi listar kriterierna ovan är inte att man som läsare ska försöka diagnosticera sig själv. Men, om man känner igen sig i någon av de tankar, känslor eller beteenden som listas ovan kan man ha utvecklat en problematik, eller vara på god väg att göra det. I så fall är det klokt att se över sitt drickande och vid behov söka professionell hjälp.
RecoverOnline erbjuder onlinebaserad 12-stegsbehandling till anställda, egenföretagare och privatpersoner som brottas med alkohol- eller drogproblem. Vi tar emot klienter på direkt uppdrag av företag, samt med företagshälsovården som remittent.
Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss för mer information eller en kostnadsfri konsultation.
E-post: kontakt@recoveronline.se
Telefon: 010-204 06 66
Hemsida: recoveronline.se