I en ny studie publicerad i Perspectives on Psychological Science har man undersökt om och hur klimatförändringarna bidrar till ökad risk för att utveckla ett substansberoende. Man fann i studien fem möjliga sätt på vilket detta skulle kunna ske:
1. Psykosocial stress som uppstår på grund av destabiliseringen av sociala, miljömässiga, ekonomiska och geopolitiska stödsystem.
2. Ökad förekomst av psykisk ohälsa.
3. Försämrad fysisk hälsa.
4. Oro för att klimatförändringarna är utom vår kontroll.
5. Gradvisa skadliga förändringar av etablerade beteendemönster.
Dr. Nicholas Chadi, som ligger bakom studien, förklarar att den sistnämnda faktorn, förändringar av etablerade beteendemönster, avser användning av substanser som en copingmekanism (ung. ett sätt att hantera tillvaron). "Klimatförändringar kan skapa förhållanden som minskar tillgången till bostad, utbildning, fritidsaktiviteter och hälsosam kost," förklarar han vidare. "Människor vänder sig då till substanser för att hantera stress, slappna av eller för att fylla sin tid."
Även om de fem punkterna ovan i viss mån hänger samman, så framstår slutsatserna som logiska. Är det någonting vi vet sedan tidigare så är det att alla typer av stressorer och motgångar i livet riskerar att trigga och utlösa en latent problematik. Stress, psykisk och fysisk ohälsa är alla faktorer tätt förknippade med beroendeproblematik. Därtill är vi människor ofta benägna att ta till alla tänkbara strategier för att slippa smärta – om än bara för en stund.
Läs mer om studien och dess resultat här.