Ny studie indikerar att Ozempic och liknande läkemedel kan hjälpa mot alkoholsug och överkonsumtion.
Under 2023 slog Ozempic och liknande preparat igenom på bred front; inom såväl läkemedelsbranschen och vården, som sociala medier och den allmänna debatten. Man hade upptäckt att läkemedlen, som ursprungligen var framtagna för patienter med diabetes typ 2, även kunde fungera som ett nytt vapen i kampen mot fetma. Läkemedlen och dess effekter blev vida omtalade på sociala medier, vilket ledde till att den ursprungliga målgruppen – diabetiker – i många fall inte kunde få tag på sin medicin.
Nu kan ytterligare en målgrupp vara i antågande. Scientific Reports har publicerat en studie genomförd av forskare på Virginia Tech, som pekar på att samma typ av preparat kan ha god effekt mot alkoholsug. De verksamma substanserna semaglutid och tirzepatid fungerar så bra vid viktnedgång just för att suget efter socker och ultraprocessad mat dämpas. Det finns en ganska uppenbar logik i att även suget efter alkohol och andra sinnesförändrande substanser skulle kunna dämpas – i och med att båda dessa problem till stor del handlar om ett överaktivt belöningssystem. Därtill fann man indikationer på att de som ändå dricker alkohol kan vara benägna att dricka mindre mängd.
I dagsläget skrivs framförallt tre typer av läkemedel ut vid alkoholberoende: Disulfarm (Antabus) gör att den som dricker alkohol under medicinering ofta mår mycket dåligt. Naltrexon är tänkt att minska risken för överkonsumtion hos den som vill dra ner på sin alkoholkonsumtion. Akomprosat (Campral) har en liknande funktion som de nya preparaten – d.v.s. är tänkt att minska suget efter alkohol. Dessa preparat underförskrivs dock i Sverige, samtidigt som de faktiska effekterna är högst individuella. Därför kan det finnas plats för ett nytt verktyg i vårdens verktygslåda.
En eventuell revolution inom beroendevården är dock inte nära förestående. Fler och större studier behöver genomföras. Därtill finns det redan nu stora problem med att tillgodose läkemedelsbehoven avseende diabetes och fetma.
I arbetet med beroendeproblematik finns det inga enkla och snabba lösningar. Men vi på RecoverOnline är för läkemedelsbehandling i de fall man bedömer att det kan fungera som ett nödvändigt och tillfälligt stöd, i kombination med psykologisk behandling och livsstilsförändringar.
Läs mer om studien: https://www.nature.com/articles/s41598-023-48267-2
Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss för mer information eller en kostnadsfri konsultation. Det gäller oavsett om du är arbetsgivare, jobbar inom företagshälsovården, eller om du vill diskutera din personliga situation. Vi lägger alltid stor vikt vid diskretion.
E-post: kontakt@recoveronline.se
Telefon: 010-204 06 66
Hemsida: recoveronline.se