I efterdyningarna av PEth-gate
- RecoverOnline
- 9 juni
- 2 min läsning

De senaste månaderna har blodprovet PEth, som mäter alkoholkonsumtion över tid, hamnat i fokus efter att det kommit fram att Transportstyrelsen återkallat körkort enbart baserat på enstaka inrapporterade provsvar. Drabbade har vittnat om hur de förlorat körkort och arbete trots att deras läkare inte ens diagnostiserat dem med skadligt bruk eller beroende. Och i minst ett känt fall därtill uttryckligen bedömt att någon sådan problematik inte föreligger.
För att spä på det hela har myndigheten i vissa fall hänvisat till såväl "riskbruk" som "missbruk", trots att inga av dessa begrepp utgör faktiska diagnoser. Berättigad kritik har följt från läkare, opinionsbildare och politiker, mot den godtyckliga tillämpning och den bristande rättssäkerhet det hela medför.
Nu utlovas nya rutiner där fler medicinska bedömningar ska krävas, utöver PEth-värden, innan körkort eventuellt återkallas. Det är bra. Men skadan är redan skedd. Debatten har gjort att personer med riskbruk, skadligt bruk och beroende nu drar sig för att söka stöd, av rädsla för att förlora körkortet - en åtgärd som för många kan sätta hela försörjningen på spel.
Uppenbart olämpliga bilförare ska självklart inte köra bil. Men man kan inte dra några slutsatser om en individs lämplighet som bilförare utifrån enstaka PEth-prov. Därtill är det ett samhälleligt självskadebeteende om vi har ett system där det kan vara skadligt för individen att söka hjälp hos vården.
Den skam som kommer med alkoholproblematiken sätter redan upp nog med psykologiska trösklar för de drabbade att våga söka stöd. Vi som arbetar i beroendevården kämpar dagligen med att försöka sänka dessa trösklar och för att ingjuta mod att våga be oss om hjälp. Den här debatten underlättar milt sagt inte det arbetet. Därtill riskerar PEth-provtagning i sig få dåligt rykte, vilket är oförtjänt, då det är ett mycket bra och viktigt komplement i vårdens verktygslåda.
Oavsett hur detta slutar har Transportstyrelsens agerande lett till att färre vågar söka och ta emot stöd. Vi som arbetar i vården måste därför bli mycket tydligare gentemot patienter och klienter med hur vi själva hanterar dessa frågor. Vårt jobb är att hjälpa, inte stjälpa, och nuvarande otydlighet gagnar varken individen eller samhället.
RecoverOnline erbjuder onlinebaserad 12-stegsbehandling till anställda, egenföretagare och privatpersoner som brottas med alkohol- eller drogproblem. Vi tar emot klienter på direkt uppdrag av företag, samt med företagshälsovården som remittent.
Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss för mer information eller en kostnadsfri konsultation. Det gäller oavsett om du är arbetsgivare, jobbar inom företagshälsovården, eller om du vill diskutera din personliga situation. Vi lägger alltid stor vikt vid diskretion.
E-post: kontakt@recoveronline.se
Telefon: 010-204 06 66
Hemsida: recoveronline.se